Резервирайте самолетен билет

Дългите полети – практични съвети за пасажера

Публикувано в полети

Понякога, без значение дали пътуваме по работа или за удоволствие, ни се налага да прелетим по-големи разстояния. Дългите полети – над 3 – 4 часа, са истинско изпитание за търпението дори и на най-запаления турист. Особено ако полетът не е директен, а има и едно или повече прекачвания. Затова ето и няколко съвета за по-спокойно пътуване при дълъг полет със самолет.

Облеклото

Освен ако не се налага, за предпочитане е да си облечете удобни дрехи. По възможност – дори на няколко слоя, така че да можете лесно да се събличате и обличате и да се нагодите към промяната в температурите и на борда, и навън (ако имате прекачвания).

Мястото

Помислете добре при резервацията на мястото – кое би било най-подходящо и удобно за вас. Ако имате възможност да избирате – дерзайте. Например, местата, които са близо до тоалетната, не дават възможност за особено спокойно пътуване заради постоянното движение. Ако обичате да се раздвижвате – за вас най-подходящо е мястото до пътеката. Ако пък смятате, че ще заспите – резервирайте си място до люка. Повече пространство обикновено пък има около местата при аварийните изходи. Вземете си и възглавница за път – подходящи са особено за нощните полети.

Развлечението

Честото и нервно поглеждане на часовника по-скоро ще удължи и без това дългия полет. Вземети си някакъв плейър, книга, iPod или нещо друго, което да отвлича вниманието ви. Ако имате възможност – вземете си и собствени слушалки. Тези, които авиокомпаниите предлагат на борда, не винаги са особено удобни, а и звукът им е с по-лошо качество.

Храна и вода

На борда не винаги се предоставя достатъчно количество храна. Запасете се, след като преминете проверката на ръчния багаж при възможност. Пийте и повече вода, за да избегнете дехидратацията заради по-сухия въздух на борда. Това ще предотврати и чувството на замаяност. Ако пък имате и чувствителни очи – ползвайте овлажняващи капки.

Седалките

Когато вече сте на борда, внимавайте, когато пускате седалката назад. Не забравяйте, че зад вас също има пасажери. Освен, че можете да ударите някого, можете да причините и повреда. Има достатъчно случаи на счупени лаптопи или разлети течности точно заради рязко пускане на седалката без предварителна проверка.

Турбуленциите и налягането

Особено при дълъг полет няма как да не преживеете поне една турбуленция. Тук може да ви помогне плейърът. Пуснете си любимо парче и се поклащайте в ритъма. Не се притеснявайте ако ви гледат странно – музиката помага в подобни ситуации. За да изравните налягането при излитане и кацане пък дъвчете дъвка. Пригответе си един пакет при нужда. От ослепителното слънце на борда пък ще ви предпазят слънчевите ви очила. Не ги забравяйте. Така ще можете да поспите дори и посред бял ден.

Преди самия полет

При дългите полети често пасажерите страдат от раздразнителност, стомашни проблеми, затруднена концентрация. Затова няколко дни преди самия полет си лягайте по-рано от обикновено, за да се наспите добре. Хранете се с лека и питателна храна, на малки порции. Можете да взимате и лекарства, които да ви помогнат да потиснете гаденето. Има голям избор дори и хомеопатични препарати, така че консултирайте се с фармацевт.

Коментирай

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>