Резервирайте самолетен билет

Избор на авиокомпания

Публикувано в авиокомпании

Избор на авиокомпанияКак да изберем подходяща авиокомпания

Изборът на авиокомпания е нелека задача на фона на конкуренцията в сектора. В зависимост от дестинацията, понякога може да се случи и да нямаме право на избор, но това е рядкост. Обикновено хората залитат или към най-евтината оферта за пътуването, или към най-солидната, позната и с традиции авиокомпания, но много често грешат в избора си, ако е направен по тези критерии. Предлагаме ви няколко съвета за избор на авиокомпания.

Сигурност и безопасност при полет

Поставете това на първо място при избора си. Проверете авиопарка на компанията, както и в какво състояние е. Тази информация е публична. Важно е да знаете с какъв самолет летите, кога е бил произведен, условията на експлоатация, състоянието на самолета, потърсете даже датата на последния ремонт на самолета или пък дата на предстоящ такъв.

Следва салонът: височината и обема са най-важни, за да не се окаже, че ще пътувате с „консервна кутия”. Проверете още какви разстояния прелита самолетът ви без да презарежда гориво и дали ще каца за тази цел по време на полета ви. Това със сигурност би трябвало да е отразено на самия билет при резервацията. При някои самолети достъпът до личния багаж е затруднен, затова внимавайте при избора си, ако това за вас е важно.

Цена на самолетния билет

Евтиното понякога се оказва скъпо. Това правило важи с пълна сила и за авиокомпаниите. Най-примамливите цени не винаги са най-добри и крият уловки. Проверете дали в посочената цена се включват летищните такси – те понякога двойно и тройно надвишават цената на самия билет.

Погледнете и дали билетът е еднопосочен или двупосочен. Еднопосочните самолетни билети са винаги по-скъпи, затова понякога излиза по-изгодно да вземете двупосочен и просто да не се възползвате от обратния полет, ако заминавате за постоянно.

Внимавайте и с „изгодните” предложения за полети на някои туроператори. Понякога те задължават клиентите си да спят в определени хотели, които са доста скъпи. Или пък има други подводни камъни и скрити разходи.
Твърде дългият или кратък престой в съответната страна също оскъпяват пътуването. По правило пък в средата на седмицата, когато не е толкова натоварено, цените на самолетните билети са по-ниски.

Резервация на самолетен билет

По-евтини са билетите, които са закупени предварително. Различните авиокомпании предлагат отстъпки за билети, закупени (понякога – дори само резервирани) 30, 21, 14 или 7 дни преди самия полет.

Шанс да пътувате по-евтино има и при резервация в последния момент (т. нар. last minute sell). Често пасажери се отказват от полета си непосредствено преди него и за авиокомпаниите е много по-изгодно да продадат билетите в последния момент на много по-ниска цена.

По-ниски са цените на самолетните билети с фиксирани дати за пътуване. Ако не пътувате на посочената дата обаче трябва да си купите нов самолетен билет. Полетите с прекачване също излизат по-евтино.

Багаж при полет

Проверете условията на авиокомпаниите, с които можете да пътувате до избраната от вас дестинация, за допустимия багаж. Нискотарифните превозвачи, например, имат високи такси за свръхбагаж. Таксите са различни за всяка авиокомпания.

Програма за лоялни клиенти

Ако ви предстоят чести пътувания до конкретни дестинации или по принцип сте пътешественик, с програмите за лоялни клиенти можете да си докарате доста сериозни отстъпки. Затова задължително проверете какво предлагат превозвачите и какви са условията за включване. Освен отстъпки, ще получавате и много други преференции и удобства и на борда, и на летището.

Подобни статии:

  1. Нискотарифните авиокомпании – какво не знаем за тях

Коментирай

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>