Резервирайте самолетен билет

Летене с домашни любимци

Публикувано в полети

Полет с домашен любимецПолет с домашен любимец

Ако ви се налага да пътувате с домашния си любимец, запознайте се добре с условията на авиокомпанията за превоз, а и с условията за допускане в страната, в която отивате. Превозвачите имат гъвкави предложения за домашните любимци, поне що се отнася до късите полети. При по-дългите обаче превозът на домашен любичец е по-сложен и зависи не само от политиката на авиокомпанията и държавата, в която отивате, но и от самото животно.

Има домашни любимци, за които летенето със самолет може да се окаже смъртоносно, затова е по-добре да не ги взимате със себе си. Има и много либерални авиокомпании, които непрекъснато подобряват офертите си за полет с домашния любимец срещу поносима такса. Превозът за кучета – водачи е безплатен при много авиокомпании.

Как се превозва домашен любимец

Домашен любимец се качва на самолет задължително в специална клетка, като изключение някои авиокомпании правят само за кучета – водачи. В зависимост от политиката на авиокомпанията, ако клетката и животното са до 8 кг, може да ви бъде разрешено да го превозвате в кабината. Ако тежестта на животното и клетката обаче е над 8 кг, при всички положения мястото му ще бъде в багажното отделение на самолета.

Необходимо е още при самата резервация да заявите желанието си да пътувате с домашен любимец В последствие трябва да направите необходимите му изследвания и ваксинации, съобразени със законите на страната на излитане, страната на кацане, както и държавите на междинните кацания, ако има такива. Затова добре проучете какво точно трябва да направите преди да заминете. По-сложни са процедурите за Великобритания, а и всяка авиокомпания бе отказала да транспортира домашния ви любимец, ако той е агресивен или има нездрав вид. Превозвачите не качват на борда и кучета и котки от т. нар. чипоноси породи, както и техни кръстоски.

Летене с домашни любимциНякои превозвачи се съобразяват и с температурите и могат да откажат да качат животното на самолета, ако те са прекалено високи или ниски заради спецификата при нагряване и охлаждане на товарното отделение на самолета.

Какво е необходимо за полет с домашен любимец

Освен прегледи, ваксинации и изследвания, необходима ви е и подходяща клетка, в зависимост от това дали е позволено на животното да пътува при вас, в кабината, или ще е в багажното отделение. Контейнерът трябва да е съобразен с размерите на домашния ви любимец, така че той да може да се раздвижва по време на полета.

Някои превозвачи с по-либерална политика, като Луфтханза например, осигуряват климатизирано пространство в багажното отделение, предназначено специално за животни.

По-консервативни при превоза на животни са от KLM / Air France и АА, като и таксите за превоз при тях са доста високи.

Случаят „Великобритания“

Ограниченията за превоз на домашни любимци до Великобритания и изискванията към ваксините и пробите са доста строги. Необходима е сериозна подготовка, ако летите дотам с животно. Няма да имате големи проблеми само с куче – водач, но подготовката важи и за него.

Преди да тръгнете за Великобритания, уверете се, че домашният ви любимец има всички ваксинации, като си извадите и специален паспорт, в който са отбелязани. Проверете дали има нужда от допълнителни ваксинации. Необходимо е на животното да бъде направена и кръвна проба, която да гарантира за неговото здраве и чистота от паразити. Пробата е със срок на валидност 6 месеца. Последната стъпка е да се свържете с някоя от местните компании за превоз на животни, която да издейства разрешение от граничните власти животното да бъде допуснато в страната.

Коментирай

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

More in полети
airline-aircraft-seats
Билети за самолет бизнес класа

Скъпата бизнес класа – разбитият мит Бизнес класата действително беше по-скъпата допреди няколко години....

Close