Резервирайте самолетен билет

Нискотарифните авиокомпании – какво не знаем за тях

Публикувано в евтини самолетни билети

Навлизането на нискотарифните авиокомпании на българския пазар доведе до намаляване процента на „нормалните” авиопревозвачи при редовните полети. Нискотарифните превозвачи летят до всички основни летища в Европа, а предложенията им са повече от примамливи. Заради по-особената им услуга обаче има специфики на превоза, с които пътниците не са наясно. Ще представим и някои от тях.

Преди това обаче да изясним какво означава нискотарифна авиокомпания?

Създателите на този нов тип самолетни компании изследвали работата на редовните превозвачи и установили, че има много начини за намаляване на разходите за превоза. Например – на борда няма безплатна храна, обслужващият екипаж е свит, престоят на самолетите по летищата е по-кратък, превозва се по-малко багаж, което означава, че се увеличава броят на пасажерите на борда. С помощта на Интернет пък нискотарифните авиокомпании си спестяват и от агенти за продажба на самолетни билети.

Багажът

Ако пътувате само с ръчен багаж до определено тегло, различно за всяка нискотарифна авиокомпания (обикновено е около 25 кг) – то не дължите никакви такси за багаж. Проверете какви са изискванията на избрания от Вас превозвач.

Ако обаче имате куфари, то още по време на резервацията на билета трябва да посочите техния брой. Така автоматично ще се изчисли стойността на пътуването с дължимите такси за багаж – таксува се всеки куфар, под брой. Можете и на място, при чекирането на летището, да регистрирате допълнителен багаж, но това ще ви струва двойна такса. Скъпо ще ви излезе и превишаването на определените лимити с всеки килограм излишен багаж.

Резервациите

При резервация трябва да знаете, че обикновено не можете да избирате мястото си за сядане, както е при редовните авиокомпании. Има нискотарифни превозвачи, които предоставят възможността за избор на място, но срещу допълнителна такса. Обикновено самолетите на евтините превозвачи нямат класи.

Трябва да знаете, също така, че смяната на датата на полета също може да оскъпи билета. При вече закупен билет и ситуация, изискваща промяна, обикновено се плаща допълнителна такса, а понякога се налага и доплащане на билета до цената, определена за полета на новата дата. Възможно е да има и други ограничения, така че запознайте се предварително с условията на компанията.

Пригответе си пари и за храна на борда, ако смятате да консумирате. Повечето авиокомпании не разрешават консумацията на собствена храна и напитки на борда, така че ако ви чака дълъг евтин полет – ще трябва да платите за услугата.

Полетите

Редовните авиокомпании обикновено премаршрутират полетите или осигуряват нов самолет, или пък пращат пътниците на хотел до времето на новия полет при извънредни обстоятелства, обикновено метеорологични. Целта на превозвачите е пасажерите да достигнат максимално бързо до дестинацията, за която са тръгнали. Нискотарифните авиокомпании обикновено нямат такива практики. Те само предлагат възможност да пътувате със следващия им полет, при това – само ако има места.

Нискотарифните авиокомпании обикновено предлагат и полети от точка до точка. Ако пътуването ви изисква прехвърляне, това означава, че трябва да чекирате багажа си отново. Освен това, няма да бъдете прехвърлени на друг полет, ако изпуснете първия.

Летищата

Проверете на кои летища кацат нискотарифните превозвачи и колко ще ви струва придвижването до крайната ви дестинация. Обикновено евтините превозвачи, заради краткия престой на самолетите, ползват по-стари, отдалечени и второстепенни за градовете летища.

Коментирай

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

More in евтини самолетни билети
Как да намерим евтини самолетни билети?

Ако имате съмнения относно това дали има начин да закупите евтини самолетни билети и...

Close