Резервирайте самолетен билет

Самолетни билети за деца

Публикувано в евтини самолетни билети

Самолетни билети за децаДетски билети за самолет – какво трябва да знаем

Авиокомпаниите осигуряват подобаващи намаления на цените на самолетни билети за деца, според тяхната възраст. Децата до 2 години могат да се възползват от намаление 80 – 90% (според политиката на превозвача), а някои авиокомпании дори предлагат безплатен превоз за най-малките пасажери. Намаленията за децата над 2 години могат да достигнат дори 60 – 70% от цената на самолетния билет.

Освен това, пътниците с малки деца се ползват с предимство при бординга и имат право да не чакат на опашките и да се придвижват бързо към всички проверки на летището. Добре е обаче, като придружител на дете, да осигурите хигиенни средства – авиокомпаниите обикновено не го правят.

Ето и още някои подробности за полета с дете.

Самолетни билети за деца до 2 години

Децата до 2 години (пеленачета) обикновено не получават отделно място. Те пътуват на борда в скута на придружителя (родителя, настойника). Едно пълнолетно лице може да пътува само с едно дете в скута си, като това ограничение се спазва от всички авиокомпании.

Ако все пак искатеда осигурите повече комфорт на детето си, можете да се възползвате от сериозно намаление, така че за бебето да има повече пространство и дори да разположите детско столче в близост до вас. Някои авиокомпании имат възможност за поръчка на бебешка храна, а осигуряват и специални столчета за дълги полети, ако се налага.

Трябва да знаете, че със съвсем новородено бебе – на до няколко седмици, не можете да пътувате със самолет заради слабо развитата дихателна система на детето, както и силната податливост на инфекции. Ако детето ви е на възраст под 3 месеца – по-добре е да избягвате летенето, освен ако не е наложително.

Самолетни билети за деца над 2 години

Когато детето е навършило три месеца, то пътуването му със самолет, особено на кратки разстояния, не би създало толкова трудности и опасности. Шумът на двигателите със сигурност ще го приспи. А ако е по-голямо, превозвачите обикновено осигуряват достатъчно забавления, освен отстъпката от цената на билета: книжки за оцветяване, пъзели, анимационни филми, прожектирани на самостоятелни екрани, и други.

На децата над 2 години им се позволява и превозването на багаж като на възрастен. Обикновено не се предвижда багаж за пеленачетата, или ако компанията позволява превоз на багаж – то той е в ограничено количество за най-малките пасажери.

Други услуги за деца на борда

Пасажерите с деца имат право да ползват колички и столчета на територията на цялото летище. Когато се качват на борда стюард ще прибере количката в багажното отделение и ще я върне на изхода при слизане от самолета (т. нар. „delivery at aircraft“).

Когато дете на възраст от 2 до 12 години пътува без придружител, може да се ползва услугата „Unaccompanied Minor“ (UMNR). Тя се осъществява само със съгласието на превозвача, защото по време на полета се ползват услугите на допълнителна стюардеса. За целта се дължи и допълнителна такса към самолетния билет, като към резервацията се прилагат контактите на родителите (настойниците), както и на придружителите (посрещачите) на крайното летище.

За младежи на възраст 12 – 18 години е подходяща услугата „Meet and Assist“ (MAAS) – помощ при транзит и за получаване на багажа. Самостоятелно пътуващите в тази възрастова група обаче не могат да осъществяват пътувания, предполагащи нощувка, тъй като само пълнолетно лице може да се регистрира в хотел.

Как да пътуваме с дете в самолета

Избягвайте дългите полети и полетите с много прекачвания, освен ако не е наложително. Особено ако е първи полет за детето, то ще изпитва силни положителни емоции от новото преживяване, но ограниченията на борда, които то често не разбира, както и чисто физиологичните промени по време на полет, могат да ви докарат сериозни главоболия. Затова е необходимо да планирате всеки детайл по пътуването.

Подгответе детето психически, особено ако му е първи полет със самолет. Пътувайте с други превозни средства, говорете му за разликите между тях и самолета. Когато знае какво го очаква – то по-добре ще се справи със стреса и емоциите от преживяването.

Пригответе си, освен средства за лична хигиена, други „атракции”, така че да преодолеете скуката от чакането и проверките на летището. Заведете детето на детски кът, ако има такъв, или просто наблюдавайте излитащите и кацащи самолети от удобно за целта място.

По време на излитане и кацане дайте на детето да смуче бонбон или да дъвче дъвка за изравняване на налягането. Добре е то да се разсейва и с някоя любима играчка.

Коментирай

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

More in евтини самолетни билети
Изгодни самолетни билети за първа класа

Едва ли има самолетна компания, която да не предлага самолетни билети за първа класа или...

Close