Резервирайте самолетен билет

Самолетни билети онлайн

Публикувано в самолетни билети онлайн

Самолетни билети онлайнЕлектронен самолетен билет

Системата на електронните самолетни билети беше въведена през 2008 г. Цялата информация за резервациите и полетите се пази в електронен вид. По същия начин се осъществяват и плащанията, промените, както и възстановяването на суми и други транзакции.

Електронният самолетен билет значително съкращава разходите на авиокомпаниите, а и на пасажерите. Освен това, пътниците, благодарение на интенет активността си, могат да направят възможно най-осъзнатия избор на авиокомпания и условия на пътуването. Посредниците при продажба на билети за самолет пък спестяват от инвестицията в скъпо струващите принтери.

В Китай например вече всички авиокомпании работят с електронната система. В Европа и САЩ пък повечето от самолетните билети са резервирани и продадени именно като електронни. Чрез тях авиокомпаниите достигнаха до максимален брой потенциални пасажери, без значение от мястото, на което те се намират чисто географски.

Какво е електронен самолетен билет

Електронният самолетен билет (Е-ticket) замества хартиения самолетен билет, като съдържа цялата информация за пътуването: резервационен номер, маршрут, авиокомпания (или няколко авиокомпании, при дълги полети и прекачвания), часове на излитане и кацане, времетраене на полета (полетите). Той се изпраща под формата на маршрутна разписка, в електронен формат, по електронната поща, след като резервацията на пасажера е завършена и билетът – платен. Той се разпечатва и се носи от пътника при регистрацията за полета. Електронният билет не може да бъде загубен, забравен или откраднат, информацията може лесно да бъде възстановена при нужда, а достъпът до нея става лесно и бързо и спестява време на клиента при необходимост от промени. Те се случват само с едно телефонно обаждане или мейл.

Електронният самолетен билет съкращава доста разходи и на авиокомпаниите, и на пасажерите, най-вече разходът на време при резервациите. Те са изключително удобни, а осъществени по електронен път позволяват на пътниците да носят на гишето за чекиране само документите си за самоличност, тъй като свужителите на летището вече ги имат въведени в системата. По този начин е почти невъзможно да изпуснете и полет с прекачване – резервацията по електронен път гарантира, че служителите на летището, където ще се осъществи трансферът, вече имат информация за пътуването в системата и се облекчава митническият контрол за транзитно преминаващите пасажери.

Как да резервираме електронен самолетен билет

Резервацията на електронен самолетен билет не се различава съществено от резервацията на конвенционален, хартиен самолетен билет. Тя може да се извърши по интернет, през сайта на избраната от пасажера авиокомпания или посредник, или по телефона.

По време на резервацията на електронен самолетен билет се създава специален файл, в който се съхранява цялата информация за конкретното пътуване. Всички етапи от резервацията – от момента на началната проверка до потвърждаването на покупката, стават автоматично. Системата „чете” генерираните номера и оформя билета като продаден в реално време. Така се изключва и вероятността от продажба на един и същи самолетен билет няколко пъти.

Авиокомпаниите пък могат по всяко време да следят за движението на пътникопотока и да реагират при възникване на проблем.

Резервацията на самолетни билети може да стане по всяко време, удобно на пасажера, от всяко място, стига да има достъп до интернет. Ебектронният самолетен билет не е по-скъп, а даже напротив – има случаи, в които е по-евтин от хартиения самолетен билет. Възможностите за справки от страна на пасажера са неограничени, като така и грешките са сведени до минимум.

Подобни статии:

  1. Билети за самолет бизнес класа

Коментирай

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>