LOT

LOT
Полска авиокомпания, която се отличава от останалите с най-продължителното си присъствие на пазара. LOT – Polish Airlines е част от авиационния съюз Star Alliance.

LOT

Създадена през: 1929 година

Главно седалище: Варшава, летище „Фредерик Шопен“

Самолетен парк: 55 самолета, Boeing 767-300 ER, Boeing 737-500, Boeing 737-400, Embraer 195, Embraer 175, Embraer 170, ATR – 72, ATR-42-500

Полети: Предлага самолетни билети до европейски и междуконтинентални дестинации, както и вътрешни полети.

LOT – полските авиолинии, са авиокомпания с изключителни традиции в бранша. Присъстват в света на авиацията от 1920 г., но реално търговските операции на превозвача започват от 1929 г., в резултат на одържавяването на няколко авиокомпании. Тогава се разширяват и вътрешните дестинации, до които лети компанията – до Катовице, Будгош и Познан.

И в момента мажоритарният дял от акциите в LOT е държавен – правителството притежава 67,97% от капитала на превозвача. Той пък е с общ размер 447 673 700 полски злоти, разпределен в 4 476 737 акции с номинал 100 злоти всяка. Малко под 7 на сто от книжата са собственост на служителите на авиокомпанията.

Полският национален превозвач членува в един от трите най-големи съюза на авиокомпании в света – Star Alliance.

Полските авиолинии летят до 58 дестинации в Европа и Северна Америка. Осъществяват и вътрешни полети между полската столица Варшава и важните регионални летища в Краков, Катовице, Гданск, Вроцлав и Познан.

Като член на Star Alliance и партньор на Lufthansa в съюза LOT прилага разработената от германската авиокомпания програма за лоялни пасажери Miles & More. Програмата позволява на пътуващите да събират бонус точки, съответстващи на пролетените разстояния (мили). След натрупването на определен брой точки те могат да се използват за купуване на самолетни билети и различни услуги и намаления, както и за закупуването на стоки от специализирания онлайн магазин.