Wizzair

Wizzair

Компанията Wizz Air е полско-унгарски нискотарифен самолетен превозвач. Wizz Air е най-популярният нискотарифен превозвач в Полша и в Централна и Източна Европа.

Wizzair

Founded in: 2003 година

Main office: Лоринци, Полша

Airplanes park: 8 самолета Airbus A320-200

Flights: над 100 европейски дестинации, с удобни връзки за Централна и Южна Америка.

Wizz Air е полско-унгарска нискотарифна авиокомпания. Седалището на превозвача е в Будапеща.

Компанията е сравнително млада, създадена през 2003 г., като първият полет е осъществен през 2004 г. по маршрут Катовице – Лондон. Сред пътниците тогава е бил и един от основателите на авиокомпанията Йозеф Варади.

Wizz Air само за няколко години се превръща в най-големия нискотарифен превозвач на Централна и Източна Европа. Компанията предлага полети до над 100 европейски дестинации, като непрекъснато разширява маршрутите си.

Wizz Air има специални програми за наемане на автомобили и хотелски стаи. Авиокомпанията дава възможност срещу допълнително заплащане пасажерите да се възползват от услугата приоритетно качване на борда Wizz Xpress.

Превозвачът има и програма за неограничени промени на датата, часа и маршрута на полетите, до 3 часа преди насрочения полет. Такса за смяната не се начислява, но пасажерът трябва да доплати разликата в цената на новия самолетен билет, ако има такава.

Флотилията на Wizz Air е съставена от 19 самолета Airbus A320. Според инвестиционните планове, в следващите 3 – 5 години флотилията на превозвача ще бъде увеличена до над 50 летателни апарата.
Всеки самолет на авиокомпанията е оцветен в характерните за нея цветове и разполага със 180 седалки от само една класа.

Компанията има строги изисквания за превозмания багаж. Пасажерите могат да вземат ръчен багаж до 10 кг и регистриран багаж до 32 кг. За всеки килограм над този лимит се плаща допълнителна такса.