Bulgaria Air

Bulgaria Air

Bulgaria Air е националната авиокомпания на България

Bulgaria AirСъздадена през: 1995 година

Главно седалище: Аерогара София, Терминал 1

Самолетен парк: около 20 самолета, Airbus Industrie, Boeing, BRITISH AEROSPACE

Полети: възможност за пътуване до над 400 града в Европа, Азия, Африка и Северна Америка

Bulgaria Air е българският национален въздушен превозвач. Авиокомпанията извършва полети от летищата в София и Варна до 28 основни европейски и близкоизточни дестинации. По заявка на клиента се осъществяват още чартърни и бизнес полети до повече от 100 дестинации, като на клиентите на авиокомпанията е дадена възможност за организация на полети до над 400 града в Европа, Азия, Африка и Северна Америка.

Компанията е основана в началото на 90-те години на миналия век като „Балкан Ер тур“. Впоследствие е преименувана на „България ер“ ЕАД (Bulgaria Air) и функционира като авиационен оператор със 100% държавно участие в капитала от края на 2002 г., след фалита на Балкан. Първият полет на Bulgaria Air е осъществен на 4 декември 2002 г., по направление София — Лондон — Париж — София, с 60 пасажери на борда.

От 2008 г. е пълноправен член на Международната асоциация на въздушните превозвачи (IATA).
Bulgaria Air предлага две класи на пътуване – икономична и бизнес. Пасажерите могат да се възползват и от услугата SkyShop, която предлага голям избор от стоки на безмитни цени.

Партньори на българския национален авиопревозвач са KLM, Air France, LOT, AlItalia, Austrian Airlines, Iberia, Virgin Atlantic, Aeroflot и други.