easyJet

easyJet

Английска авиокомпания, която предлага на своите клиенти евтини полети със самолет. Един от най-популярните самолетни превозвачи в Европа.

GermanwingsСъздадена през: 1995 година

Главно седалище: Лондон – Лутън

Самолетен парк: Над 180 самолета от марките Airbus и Boeing

Полети: повече от 100 дестинации в над 30 страни от Европа

 

EasyJet е една от най-големите европейски нискотарифни авиокомпании. Лети до над 100 дестинации на Стария континент, като държи сериозни пазарни позиции по най-популярните маршрути. Компанията е № 1 на летищетата Лондон – Гетуик, Милано и Женева и № 2 – в Париж.

За разлика от повечето други нискобюджетни авиокомпании, EasyJet летят до основни летища на едни от най-популярните бизнес и туристически дестинации в Европа (в 30 европейски държави). Така компанията спестява на пътниците си допълнителни разходи за транспорт.

EasyJet е основана през 1995 г. от сър Стелиос Хаджийоану и внася револючия в начина, по който европейците пътуват по въздух. Компанията е и пионер в използването на интернет за организацията на пътуванията.
Превозвачът предлага на своите клиенти евтини еднопосочни самолетни билети, като едновременно с това предоставя на пасажерите неограничени възможности за избор на дата за връщане. В случай обаче, че пътникът закъснее за полета си за връщане, той може да се качи на следващия възможен полет, но срещу такса от минимум 30 евро.

Пасажерите, избрали EasyJet, могат да заемат места в самолета по техен избор, тъй като авиокомпанията не разпределя предварително местата. Качването на борда се осъществява според разделението на групите пасажери с предимство – пътници, закупили билет Speedy Boarding/Speedy Boarding Plus, семейства с деца, както и първите при проверката на летището.