Резервирайте самолетен билет

Великобритания

Публикувано в

Великобритания е типично морска държава. Вътрешните точки не са отдалечени на повече от 120 км от брега. Страната се състои от 4 области – Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

Великобритания всъщност е името на най-големия от британските острови. Те са най-голямата островна група в близост до Европа. Вторият по големина остров от архипелага е Ирландия. Други острови, принадлежащи към групата, са Хебридите, Оркнейски острови, Шетландски острови, островите Гърнси, Джърси, Ман, както и още 5100 по-малки острови.

Великобритания е една от държавите с най-богата и сложна история в Европа. През средновековието страната се е намирала в периферията на континента, но с Великите географски открития става една от най-мощните империи – колонизаторки. И в момента под контрол на Великобритания са 13 зависими територии, главно острови, сред които Бермудските, Британските Вирджински, Каймановите, Фолкландските, за които се води спор с Анжентина, и други.

Историческото и културно наследство на Великобритания привличат много туристи. Годишно страната се посещава от над 20 милиона души.

Летища и транспортни връзки

Заради разположението и отдалечеността на Острова от Балканския полуостров (разстоянието София – Лондон е над 2 000 км) най-предпочитано е пътуването със самолет.

Три са най-натоваените летища във Великобритания, които посрещат сериозен международен пътникопоток – Лондон Хийтроу, Лондон Гетуик и Лондон Лутън. По-малки са аеропортовете в Единбург, Абърдийн, Глазгоу, Белфаст, Манчестър и други.

Инфраструктурата на страната е много добре развита, така че туристите имат възможност да направят разнообразни транспортни връзки с други точки от вътрешността или чужбина, в зависимост от резервираните самолетни билети и крайната цел на пътуването.

ОСновният британски авиопревозвач има партньори по целия свят, така че Великобритания е и идеална точка за връзка с полети към по-далечни и екзотични дестинации.

История и държавно устройство

Сведения за обитаване на териториите на Великобритания има отпреди 230 000 години. С развитието на цивилиацията британските острови стават основен доставчик на калай за Средиземноморието.

Части от Великобритания са били и под римски контрол. В епохата на Великите географски открития страната изоставя образа си на изостанала държава и се превръща в най-мощната империя – колонизаторка. Буржоазната революция я оттласква към бъдещето й на първа капиталистическа и индустриална държава, с най-голям флот.

Други важни моменти от историята на Острова са Стогодишна война на Англия с Франция, завоюването на Ирландия и Шотландия, войните с Франция.

Заради разположението си Великобритания е с умерен океански климат, с мека зима и прохладно лято.

Туризъм във Великобритания

Оказва се, че една от най-посещаваните туристически дестинации в страната не е нейната столица, а Глазгоу. Причината – нощният живот и забележителностите в шотландския град.

На второ място в тази класация се нарежда Единбург – шотландският център. Годишно градът се посещава от около 13 млиона туристи. Освен това е и университетски център на изключително високо ниво. Градът е известен с ежегодния фестивал на сценичните изкуства. Той е „дал на света” много известни личности, сред които изобретателят Александър Бел, премиерът на страната Тони Блеър, актьорът Шон Конъри, писателите Ъруин Уелш и Артър Конан Дойл и други.

Заради богата и бурна история на града забележителностите в Единбург са навсякъде. Емблема на Шотландия е Единбургският замък, който допринася за средновековния облик на шотландската столица. Там са още музеят на уискито, катедралата Света Мария, Партенона на Чарлз Кокърел и други.

Лондон – пулсиращата британска столица, е поставена на трето място по посещаемост. За една кратка самолетна екскурзия туристът вероятно няма да види много от града, но е задължително посещението н Бъкингам, на Биг Бен, площад Трафалгар, разходката с корабче по Темза, пътуването из града с червен двуетажен автобус, както и с метрото.

Посетете още „Окото на Лондон“, Музея Мадам Тюсо, Имението Оудли Енд, Уестминстърското абатство, катедралата Свети Пол.

Много от по-малките курортни градчета на Великобритания са запазили средновекония си чар. Такива са Бат, Бристъл, Брайтън, Бърнмут, Довър, Джърси, Гърнси, Уайт и много други.

Рай за любопитния турист са още Кеймбридж, Оксфорд, Солзбъри, в близост до който се намира Стоунхендж, графствата Корнуол и Кент, дворецът Кенсингтън и други.