Резервирайте самолетен билет

Гърция

Публикувано в

Гърция се гордее с наследство без никаква конкуренция. Това е страната на държавността и демокрацията, на античната култура, философията, литературата, драмата – люлката на Европейската цивилизация.

Малка страна, но пълна с контрасти – такава е съвременна Гърция. Най-голямото богатство на държавата са бреговете й, както и многобройните археологически и архитектурни паметници, осеяли нейната територия.

Туризмът заема съществен дял от икономиката на Гърция, която развива предимно селско стопанство и лека промишленост. Годишно страната се посещава от над 10 милиона души, като за всеки един от тях са създадени удобства според предпочитарията и възможностите.

Много от плажовете на страната са наградени със Син флаг. Освен плуване, туристите могат да практикуват гмуркане, морски спортове и круизи. Любителите на екстремните спортове пък могат да посетят някое от планинските езера или реки, за да опитат рафтинг, каньониг и алпинизъм.

Летища и транспортна инфраструктура

Заради популярността на страната транспортната инфраструктура е силно развита. По-големи и по-малки летища са пръснати по цялата територия на страната, като общо са 40, а 22 от тях са международни. Всеки по-посещаем остров разполага с летище, някои от които обслужват само чартърни полети в активния сезон.

До големите международни летища в Атина, Солун и Крит летят всички основни авиокомпании, което ги превръща в подходяща дестинация за връзки с други точки от света. За вътрешните връзки пасажерите могат да се възползват от мрежата от автомобилни пътища, железопътният транспорт, както и водният транспорт, в зависимост от дестинацията и резервираните самолетни билети.

Гърция разполага с изключително развит морски флот – търговски и туристически, но много от корабите са регистрирани под чужд флаг.

История и държавно устройство

Гърция е родината на първите европейски цивилизации –  цикладската в Егейско море, минойската на о-в Крит и микенската в континентална Гърция. Държавността в страната в първоначалния й вид е разпръстната по отделните градове – държави. Някои от тях създават свои колонии по бреговете на Средиземно море.

Основите на демокрацията, на европейската наука, архитектура, литература, изкуство и философия са положени в т. нар. Класически период, като основен двигател на процесите е Атина.

Походите на Александър поставят началото на Елинистическата епоха и разпространението на гръцката култура в голяма част от античния свят. Два века по.късно римляните завладяват териториите на Гърция и прекратяват културния подем. Голяма част от населението бяга из Близкия Изток и Африка. Други са отведени като роби в Рим и от тях римското общество възприема много аспекти от живота на гръцкото.

Историята на съвременна Гърция е белязана още от историята на Византия, от османското владичество, от вътрешни междуособици. През 1981 г. страната се присъединява към Европейската общност, за да оправдае прозвището „гръцкото икономическо чудо”. Но допреди година. Заради световната финансова криза страната понесе тежък удар и в момента се бори, за да се спаси от фалит.

Туризъм

Няма точка от Гърция, която да не е интересна за туриста. Заради горещия климат и обширната и интересна брегова ивица страната е предпочитана основно за морски туризъм, но интересни обекти има и във вътрешността.

Атинскитя Акропол е емблемата на Гърция, със своя Партенон – храмът на богинята Атина. Делфи е археологически комплекс и модерен град, мястото на Делфийския Оракул. Едеса е известна със своите водопади, Еретрия пази паметници на над 3 000 години, Кипър е родината на богинята Афродита.

Интересни за туристите са още Солун, Метеора, Микена, островите Санторини, Миконос, Корфу, Тасос, Пела, Олимпийската ривиера, Халкидики, Атонските манастири и други.