Резервирайте самолетен билет

Испания

Публикувано в

Испания е една от най-посещаваните страни в света, привлекателна за туризъм и почивка заради нейното различие и многообразие. Богатото й минало е белязано от римското и арабското владичество. Но различните етнически групи не били претопени. Културите на романизираното местно население, евреи и маври се съчетава по уникален начин, за да доведе до архитектурен и литературен разцвет.

През ХVІ и ХVІІ век Испания, вече християнска империя, е една от най-могъщите държави в света. С Великите географски открития страната завладява империите на ацтеките и инките, създава колониии в Новия свят, Филипините, Бразилия, Африка, Индия и други.

Днес всяка административна област на Испания има свой собствен културен облик. Освен това, Испания е втората страна в света с най-голям брой обекти в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Топлият климат на Испания също я прави предпочитана за пътувания. На север той е умурен морски, в централната част на страната е суптропичен, а на юг – средиземноморски, с влажна, мека зима и горещо и сухо лято.

Летища и транспортни връзки

През първите две третини на ХХ век транспортната инфраструктура на Испания значително изостава в развитието си, но това отдавна вече е наваксано. Повече от 30 са натоварените международни летища в страната и още толкова – по-малките и спокойни. Линията Мадрид – Барселона е известна като „въздушния мост” и е най-натоварената въздушна връзка в света с полети на всеки половин час.

Броят на летищата и разпределението им на територията на страната я прави изключително удобна за пътуване със самолет дори до вътрешните точки на страната. В зависимост от дестинацията и самолетните билети всеки турист може да си организира удобен сухопътен или воден транспорт.

Испания разполага с около 700 000 км асфалтирани шосета, 12 000 км магистрали, високоскоростни отсечки. Развит е и водният транспорт.

История и държавно устройство

Археологическите разкопки из територията на Испания показват, че хора са обитавали региона от над 1 милион години. Свидетелства за различните етапи, през които преминава страната във времето, са пещерните рисунки от Кантабрийските планини.

Първите народи, обитавали полуострова, са келтите, иберите и баските. По-късно свои колонии създават гърците и финикийците, а картагенците постепенно завладяват цяла Южна Испания. Те отстъпват на римляните, които присъстват на териториите на Испания чак во VІІІ век. След това страната е завладяна от мюсюлманите бербери, които бележат нейната история до Средновековието.

През „Тъмните” векове страната преминава през бурно развитие. Държавата е разпокъсана, отделните кралства водят постоянни спорове. Обединението на Кастилия и Арагон поставя началото а съвременна Испания. Владетелите подкрепят реформите и финансират испанските експедиции, с които е открит Новият свят. Започва целенасочена политика на колонизиране и стимулиране на културата и изкуството.
Съвременна Испания, въпреки лъкатушещата си история, е силно развита държава, като през 2002 г. е десетата в света икономика.

Туризъм в Испания

Годишно страната се посещава от над 60 милиона души от целия свят. Тя предлага условия за всякакъв вид туризъм – зимен в планинските райони, морски, културен, приключенски, Испания е предпочитана целогодишна дестинация заради удобните транспортни връзки и топлото гостоприемство.

На север в областите Галисия и Астурия се намират едни от обектите на културното наследство с най-голямо значение за световната култура – катедралата на Сантяго де Компостела, както и множеството паметници в Овиедо.

Всеки турист може да си организира слънчева ваканция на Коста дел Сол – бреговете на Южна Испания. Там са още Златният бряг, Брега на портокаловия цвят и други „брегове” по Средиземноморието. Аликанте предлага по-различна морска ваканция с белите си скали и старинни крепости. Градът е основан от древните гърци като търговска крепост, а след завладяването му от картагенците и изграждането на бялата крепост получава същото наименование. Той е и най-големият риболовен център, както и има може би най-красивият пешеходен булеварт в Средиземноморието.

Целогодишна морска дестинация са и Балеарските острови, с перлата Палма де Майорка. Сан Себастиян обаче е лятната столица на страната. Градът се намира на 21 км от френската граница, с многобройни паметници на баските.

Други интересни за туристите центрове са столицата на Испания Мадрид, Барселона, Хартахена, Валенсия, Бургос, Билбао, Бенидорм, Сантандер и други. Освен прекрасни пейзажи, Испания предлага на жадния турист многобройни археологически и архитектурни забележителности, музеи, заведения, дворци и още хиляди несметни богатства за окото и душата.