Резервирайте самолетен билет

Италия

Публикувано в

Чарът, кокетността и несметните богатства на Италия отдавна са наложили страната като водеща световна туристическа дестинация. На планина, но море или на път, в разглеждане на останките от римско време – Италия предлага огромно разнообразие на своите посетители.

Италия е известна не само с римските останки, осеяли територията на страната. Тя е родината на пастата и на кулинарията изобщо, на хубавото вино, на папата, на бохемския начин на живот, или още „ла долче вита”.
Италия е предпочитана от туристите и заради приятния й климат – субтропичен, средиземноморски на юг и преходен към умерен на север.

Летища и транспортни връзки

Италия е предпочитана туристическа и бизнес дестинация с удобни транспортни връзки както за вътрешността, така и за цялото Средиземноморие. Самолетната екскурзия спестява повече време на туриста, така че той да може да види максимално повече от страната.

Летища има във всеки по-голям италиански административен център. Сред най-известните са Рим Fiumicino, Рим Ciampino, Милано Malpensa, Милано Linate, Милано Orio al Serio, Венеция, Болоня Forli, Наполи, Генуа, Флоренция, Палермо и други – все близо до най-големите туристически обекти и забележителности.

Страната има и изключително добре развит морски транспорт, така че в зависимост от дестинацията вогат да се направят по-добри връзки за близките острови.

История и държавно устройство

Слънчева Италия е основоположникът на обществения и културен живот в Европа. Още от праисторически времена Апенинският полуостров е бил арена на важни човешки дейности и затова могат да се намерят интересни археологически местности в цялата страна.

Първоначално териториите на Италия са обитавани от етруските, които били асимилирани от италийците. В последвалите векове Римската империя се превръща в политически стожер на целия регион, а самият Рим – в „световна столица” и един от най-богатите градове по това време.

Варварските нападения слагат край на Римската империя, за да отстъпи място на силното влияние на католическата църква. Папската държава отслабва, а на мястото на някогашната империя се появяват стотици независими градове – държави, най-могъщи от които са Флоренция, Венеция, Неапол, Рим, Модена, Лука и други.

Италия е била и под управлението на Хабсбургска Испания (1559—1713) и Хабсбургска Австрия (1713—1796).
Съвременна Италия се обединява в една държава едва в края на ХІХ век. На териториите й има една независима държава – Ватикана.

Туризъм в Италия

Италия е страна, която за да бъде опозната, трябва туристът да с евръща отново и отново, и отново. Разнолика, пъстра и уникална.

Ако тръгнем от север на юг, първо трябва да се спрем в италианските Алпи. Те са предпочитани от любителите на зимни спортове. Можете да изберете място за настаняване измежду регионите Вале, Пиемон, Ломбардия, Венето, Трентино, Алто Адидже и Фруили Венеция Джулия. Най-известните ски курорти там са Сестриере, Ла Туиле, Курмайер, Бреуил – Червиния, Ливиньо, Гресоней Монте Роса, Понте ди Леньо, Вал Гардена – Ортисеи, Алта Бадиа, Кортина д`Ампецо.

В Ломбардия се намира и древният град Бормио. Областта е прочута и с езерата и термалните си води. Там са езерата Комо, Маджоре, Исео и Гарда, както и едни от най-известните СПА курорти на световно ниво.
Задължително е посещението в столицата Рим. Вечният град ще ви замае с духа си, с изкуството, с археологическите и исторически ценности. Базиликата Св. Петър, Колизеумът, замъкът Сан Анжело, Триумфалната арка на император Константин I, Пантеонът, Римският форум, Фонтанът ди Трѐви, Площад „Навона“, Капитолият – забележителностите на града са неизброими. Най-добре ще усетите духа му ако се разходите безцелно из тесните улички. И не забравяйте да „видите папата” във Ватикана.

Интересни за туристите са Амалфи, Асизи, Бари, Болоня, Милано, Верона, Пиза, Генуа, Венеция, Капри, Кортона, Месина, Помпей, Неапол, Торино, Сиена, Флоренция, Тревизо и други градчета.

Ако разполагате с време – направете си една обиколка из слънчева Тоскана – един на най-важните италиански региони заради своето историческо, художествено, икономическо и културно наследство. Крайбрежието край Позитано спира дъха.