Резервирайте самолетен билет

Турция

Публикувано в

Турция е държавата, която е с единия крак в Изтока, с другия в Запада. Страна на контрастите, все по-бързо и сигурно обхваната от модернизацията, мост между Европа и Азия.

Територията на Турция и съседните й страни е осеяна със сенки – свидетели на войнственото и славно минало на турската държава. Тя е населявана от най-древни времена, за което свидетелстват неолитните селища и писмените паметници на езици с неизяснена класификация.

Турция е преживяла римската и византийската епоха, по-късно на нейните територии възниква Османската държава, която завладява Балканите и завинаги белязва тяхната история и култура.

Съвременна Турция е една от най-бързо растящите икономики – нарежда се в топ 20 и по паритет на покупателната способност, и по номинална стойност на Брутния вътрешен продукт. Страната преживя две огромни финансови кризи – през 2001 и през 2008/2009 г.

Туристическата индустрия е една от основните за турската икономика. Годишно туризмът носи над 22 милиарда евро приходи и дава работа на повече от 3 милиона души. Годишно страната се посещава от повече от над 30 милиона души. Правителството на Турция си е поставило за цел до 2023 г. страната да се превърне в целогодишна дестинация. За целта се правят големи инвестиции в зимния туризъм.

Летища и транспортна инфраструктура

Развиващата се икономика на Турция я превърна не само в предпочитана туристическа, но и бизнес дестинация. Затова транспортната инфраструктура на страна е високо развита.

Летищата в Турция са повече от 40, като основните са край Истанбул, столицата Анкара и няколко по крайбрежието, от които се открояват двете летища на Кападокия.

До турция летят всички основни авиокомпании в Европа, които предлагат разнообразие от самолетни билети и крайни дестинации. Удобни самолетни връзки могат да се правят от летищата на Истанбул.

Туристите могат спокойно да се възползват от автобусния превоз между големите градове и основните туристически центрове. Освен автобуси, удобни са и маршрутните таксита (долмус), които спират при желание на клиента.

История и държавно устройство

П-ов Мала Азия, който включва по-голямата част от днешна Турция, е едно от най-отдавна заселените места в света. Обитаван е от хати, хети, асирийци, фригийци, кимерийци, гърци и други. На турска територия се намира и легендарната Троя, там е основана Армения, а по-късно – империята на Александър Македонски.
Турция е била част от Римската империя, за което има безброй свидетелства. На нейна територия е процъфтявала Византия, докато турците – селджуки не започват своето настъпление на запад и не достигат границите на Австро-Унгария.

След края на Османската империя страната е разкъсвана от вътрешни и международни междуособици, но това не попречило на Мустафа Кемал „Ататюрк” („бащата” на модерна Турция) да положи основите на фундаментални реформи, сред които правна система от европейски тип и отделяне на религията от държавността.

През 50-те години на ХХ век в Турция демокрацията укрепва, а страната продължава своето светско развитие, за да стигне до съвременността, когато е сред 20-те най-влиятелни икономики в света.

Туризъм в Турция

Морският и културният туризъм буквално хранят Турция, но основна цел на властите е да превърнат страната си в целогодишна дестинация, благодарение не само на топлия климат, но и на несметните й културни, археологически и архитектурни богатства.

Крайбрежието на Турция е известно като „Ривиерата” – досущ като крайбрежието на Франция и Италия. Водата е искрящо синя – каквато не е никаде другаде по Средиземноморието, заради което много туроператори предлагат „син круиз” – пътешествие с кораб по турското крайбрежие, някои части от които са недостъпни с друг вид транспорт.

Круизите обикновено тръгват от Мармарис, Анталия и Бодрум – древни пристанища и съвременни, оживени туристически центрове. Други предпочитани морски курорти са Алания, Белек, далян, Дидим, Измир, Ичмелар, Кемер, Кушадасъ, Фетие и други.

Една от най-големите природни забележителности по средиземноморския бряг на Турция е Памуккале – защитена и от ЮНЕСКО, където се намира и изворът на Клеопатра.

Природната забележителност се е формирала от тектоничните движения в падината на река Мендерес, от което е имало много земетресения. Заради тях бликнали множество минерални извори, съдържащи голямо количество варовик, които формирали „замръзналите водопади”.

Интересни за туристите са древногръцките останки на Троя и Пергамон. Но безспорно „перлата” в короната на Турция е многоликият Истанбул, с неговите джамии, църкви, султански сараи, чаршии и два бряга – на модерния и на стария свят.