Резервирайте самолетен билет

Унгария

Публикувано в

Унгария – сърцето на Европа, страната с най-голямо въздействие върху европейското изкуство и култура, родината на чардаша и на оперетата, на Ференц Лист, на Бела Барток, на Имре Калман, Ференц Лехар, За За Габор и други знаменити личности.

Красотата на Унгария се дължи на много исторически събития, които са променили изцяло не само нейната история, но и историята на цяла Европа. Природните й и исторически забележителности привличат по над 9 милиона души всяка година. Унгария е и една от 30-те най-посещавани държави в света.

Страната няма излаз на море, но заради уникалния климат ез. Балатон е известно като „Унгарското море” и привлича милиони туристи, дошли да се насладят на красотата и спокойствието в района.

Летища и транспортна инфраструктура

Унгария разполага с добре развита транспортна инфраструктура, за да може да посреща милионите туристи всяка година и да ги обслужва подобаващо. Летища има в 12 от основните градове на страната, като най-големите и най-натоварените са край столицата Будапеща, в Дебрецен, Токол. По-малик са летищата край Сиофок, което поема туристопотока за Балатон, Кешкемет, Каланд и други.

Унгария е родината на нискотарифната Wizz Air, така че самолетният транспорт е алтернатива на сухопътния, тъй като всеки турист може да намери изключително изгодни самолетни билети за пътуване до страната.
До унгарските международни летища летят всички основни авиокомпании, а международното летище на Будапеща е подходящо за удобни транспортни връзки с отдалечените краища на света.

До вътрешните точки на страната се стига бързо и удобно с унгарските железници. Изключително развит в Унгария е и речният транспорт, но основно край бреговете на Синия Дунав.

История и държавно устройство

За първи път унгарци (наричани още маджари) се заселват в днешна Унгария през 670 г., но не успяват да основат трайно държавно обединение.Унгарското княжество е създадено едва в края на ІХ в., а през ХІ в. се появява Унгарското кралство. Страната преминава през бурна история, дълго време е част от Австро-Унгарската империя. Унгарската република е създадена през 1946 г. До промените през 1989 г. страната преминава през бурни събития, за да премине към парламентарната демокрация мирно.

И до ден днешен произходът на унгарците не е съвсем изяснен, съществуват няколко теории.

В съвременните си граници Унгария заема основната част от Панонската низина Тя се намира в Карпатския басейн и се пресича от река Дунав. Страната е с умерено-континентален климат, разделена е на 19 области – комитати, като за тяхното развитие водеща роя има туризмът.

Туризъм

Основна туристическа дестинация в Унгария е столицата на страната – Будапеща. Градът е разположен по двата бряга на Дунав и е изключително атрактивен за туристи от Европа, Азия и Северна Америка.

Съвременна Будапеща е обединение на три градчета – Буда, Обуда и Пеща. Още от създаването на първия град по тези земи – Аквинкум, селището е важен търговски, индустриален и транспортен център.

Съвременната Будапеща туристите могат да припознаят в Пеща. Старият град и историческитя център се намират от другата страна на реката – в Буда. Сравнително нова туристическа атракция е пистата на Формула 1, която е изградена през 1986 г. на 20 км от града.

На най-високата точка в Буда се намира Будвар – Кралският дворец. В резиденцията има 4 музея. Целият комплекс е в списъка на ЮНЕСКО на защитените обекти.

Една от емблемите на Унгария е сградата на парламента. Това е и най-голямата сграда в страната и вторият по големина парламент в Европа.

Интересно място в Будапеща е замъкът Хил, както и мостовете над Дунав, замъка Грешам, базиликата св. Стефан, централната синагога, градската опера, градския парк и минералните бани.

Дебрецен е вторият по големина град в Унгария, културен, търговски и финансов център на страната. Градът е наричан още „калвинисткия Рим“, заради преобладаващия класическикалвинистки стил. Главната му забележителност е църквата, построена също в калвинистки стил, в която през 1849 г. Лайош Кошут чете Декларацията за независимостта. Други забележителности са Университетът в Дебрецен, зоологическата градина, увеселителният парк и други.

Дворецът Естерхази край гр. Фертьод е най-забележителният архитектурен паметник в стил рококо. Известен е като „Унгарскитя Версай”. Първоначалната идея на Йозеф Естерхази била да се построи малка ловна резиденция в богатия на природни забележителности плодороден район.

Спокойна ваканция може да се организирана брега на Балатон. Водата се загрява бързо, затова в езерото може да се плува от пролетта до късната есен. По цялото крайбрежие са разположени гостоприемни малки градчета, сред които Сиофок – родният град на Имре Калман, Хевиз, Кещели, Фониод и други. Винен туризъм може да се практикува в цялата област Токай.

Печ е университетският център на Унгария, изпълнен с музеи и множество исторически забележителности. Интересен за туристите е още Сегед, както и Естергом. Тих селски туризъм може да се упражнява в Пустата, Национален парк „Хортобаш”. Друг световно известен и уникален природен обект в Унгария са Пещерите Бардала-Домица, защитени от ЮНЕСКО.