Резервирайте самолетен билет

Франция

Публикувано в

50 – 60 милиона туристи годишно посещават многоликата Франция заради нейната култура, кухня и обслужване на клиента. Франция е страната, която се характеризира са „шик” – съблазнителна, малко старомодна, но и леко надменна. Франция е и страната, дала на света шампанското, сиренето камембер, прочутата френска кухня, богата на масло.

Франция обаче не е само място за ядене и пиене. Има много други неща в тази очарователна страна, освен първокласната кухня. Мекият й климат, освен че привлича туристи, оказва влияние върху селското стопанство. Франция е водеща страна в Европа по производството на пшеница, мляко, месо, картофи, захарно цвекло и грозде.

Морето пък е важен източник на енергия – при Сен Мало е построена първата в света електроцентрала, която използва енергията на приливите и отливите.

Летища и транспортни връзки

Заради многобройните туристи и бизнесът в страната е построена изключителна транспортна  инфраструктура. В близост до основните туристически и бизнес дестинации са построени удобни летища. Най-натоварените обслужват сериозен международен пътникопоток, има и удобни вътрешни линии, в зависимост от самолетните билети на туристите. От големите френски летища се осъществяват полети
към всички точки на света.

Вътрешните линии са подсилени с гъста железопътна мрежа. Изградени са високоскоростни жп магистрали, като влаковете се сдвижат с над 300 км/ч. Много туристи от мужди страни се възползват именно от френския жп превоз, след като слязат от самолета, за да стигнат навреме за своята дестинация.

История и държавно устройство

Франция заема голяма част от древната римска провинция Галия. Държавност по териториите на страната е имало още от антично време. От 451 г. съществува Франкската държава със столица Турне, след като хунският вожд Атила умира и няма кой да спре настъплението на франките. Средновековна Франция се управлява от наследниците на Карл Велики, но средновековната история на страната е белязана от интриги между Каролинги и Робертини и раздирана от вътрешни конфликти. Местни владетели доминират в отделни области на страната. Не са самостоятелни политически фигури, лидери на малки династии, между които има съперничества, войни, съюзи и династични бракове.

Франция преминава и през английско владичество, преди да поеме пътя на възхода след края на Стогодишната война. Преди това обаче страната се обединява, но не успява да преодолее династическите и религиозни раздори. Така се стига до Френската революция, преминава се през управлението на Наполеон и се стига до републиканска държава.

Днес Франция е демократична република, чиито основи са положени от Франсоа Митеран през 1981 г. Страната е разделена на 27 региона, които се поделят на общо 101 департамента. Департаментите са номерирани според подредбата им по азбучен ред, като кодовете се прилагат в пощенските кодове и номерацията на превозните средства.

Туризъм във Франция

Най-посещавана във Франция е нейната столица – Париж. Градът е сякаш открит музей с цялото си архитектурно великолепие. Отдавна той е романтичната столица на света със светлините на Айфеловата кула, уличките на Монмартр, корабчетата по Сена, площад Конкор, Трокадеро, музеите, Лувъра, разкошът на Версай и хиляди други забележителности. Други градове – центрове на оживен туризъм и местната и европейска администрация са Страсбург, Марсилия, Ница, Лион и други.

Франция е известна със своето крайбрежие. Най-известният курорт е Сен Тропе – любимо място за почивка на световни знаменитости. По Ривиерата обаче има и далеч по-поносими като цени малки курорти, подходящи за семейна или пък романтична морска ваканция, като Мантон, Ез, Ил дьо Ре, Мантон и други.

Интересен за туристите е и о. Корсика – четвъртият по големина в Средиземно море. Той е с независим статут. Корсика наподобява планина насред морето заради острите гранитни скали и стръмни склонове и изумителна природа. Страната е известна и със своите зимни туристичеси центрове в Алпите. Сред тях са Шамони, Мерибел, Куршевел, Брид-ле-Бен, Межев и други.

Във Франция е силно развит и селският туризъм – круизи по долината на р. Лоара, из малките градчета, селца и замъци на Бордо, Бургундия, Шампан, Лангедок, Нормандия, Прованс и други.