Резервирайте самолетен билет

Холандия

Публикувано в

Холандия – страна на лалетата, на вятърните мелници, дървените обувки и на борещите се с морето. Държавата с най-ниска средна надморска височина в Европа, която си отвоюва територии от водата и ги превръща в плодородни поля и градини. Страна с изключително толерантно общество и либерална политика. Не случайно там е ситуиран международният съд – в Хага.

Калвинистките принципи са силно залегнали в холандското общество. Затова суетата и показността са непознати на холандеца и дори се смята за недостойна.

Холандското общество е мултикултурно, новаторски настроено и отворено към чужденците. И няма как да бъде иначе – благосъстоянието на тяхната страна открай време се дължи на оживената международна търговия. Страната е пресечна точка на германската, френската и британската култури, дестинация за образование и обучение не само в Европа, но и в света.

Летища и транспортна инфраструктура

Транспортната инфраструктура в Холандия е изключително развита. Заради международните контакти на страната летищата са повече от 25, като най-натоварените са в Амстердам, Хага, Ротердам и Маастрихт.
До Холандия летят всички основни европейски и световни авиокомпании, което я прави удобна точка за прехвърляне към друга дестинация, в зависимост от целта на пътуването и резервираните самолетни билети.
Пътната, железопътната, велосипедната и водната транспортна инфраструктура са на изключително високо ниво в страната. Основно средство за придвижване, особено в натовареното движение на столицата Амстердам, е велосипедът. Изградени са специални паркинги за велосипеди, освен товавсеки може бързо и лесно да си наеме общинско колело, за да се придвижи от точка А до точка Б.

История и държавно устройство

За началото на днешната държава Холандия се смята Утрехтската уния, създадена през 1579 г. по време на 80-годишната война за независимост срещу испанците. Преди това държавата е включвала територии от днешните Белгия, Люксембург, Германия и Франция.

Постепенно малката държава се превръща в една от най-могъщите морски и икономически сили, с колонии и търговски станции по целия свят. През 1815 г. страната е присъединена към френската империя на Наполеон.
Изоставащата след втората световна война Холандия бързо напредва с развитието и индустриализацията си, става и съоснователка на Европейската общност за въглища и стомана, Европейската икономическа общност и Евратом.

След САЩ и Франция Холандия е третата страна по износ на селскостопански продукти. Развива успешно химическа и хранително-вкусова промишленост, нефтопреработване, електроника.

Климатът на страната е умерен, морски, със средни температури, които през лятото не надвишават 20 градуса по Целзий.

Туризъм в Холандия

Още през ХVІІ век Холандия преживява Златен век на литературата, изкуствата, науката и търговията. Холандецът Хюго Гротиус например поставя основите на международното право. Инженерът Ян Легенватен е първият, който победил морето и отвоювал нови земи.

Холандия е родината на Рембранд ван Райн, Йоханес Вермеер, Ян Стеен, Винсент ван Гог, Пит Мондриан, Морис Есхер, Еразъм Ротердамски и Бенедикт (Барух) Спиноза, дом на Рене Декарт и други световни учени.
Преди туристът да се отдаде на суматохата и шумотевицата на холандските градове, добре е да се запознае с истинския живот на холандеца, далеч от шума, сред цветните градини, зеленината и вятърните мелници на провинцията. Територията на Холандия е изпъстрена от малки и големи ферми, където децата още от малки се учат на трудолюбие и почит към природата. В каналите плуват риби, патици, лебеди необезпокоявани от никого.

Подходящо за разходка в холандската провинция е лятото. През пролетта от Амстердам до Ротердам пейзажът е изпъстрен от цветните полета. А ако посетите страната през зимата, ще се насладите на невероятната красота на тихите ледени полета.

Столицата Амстердам има богата история – възниква като рибарско селище още през ХІІ век. Градът често е наричан „Северната Венеция” заради многобройните си канали и мостове, които са доста печеливша туристическа атракция. Холандската столица впечатлява със своята архитектура, улични музиканти, продавачи на лалета, които могат да бъдат разгледани най-добре именно от лодката. Задължително е посещението на поне няколко музея и галерии, сред които – къщата на Ане Франк.

Един от най-старите градове в Холандия е Маастрихт. Там ежегодно се провежда Европейски панаир на изкуствата, който привлича изключително много ценители и туристи.

Ротредам е вторият по големина град в Холандия, дом на най-голямото пристанище в Европа, което се е превърнало в туристическа атракция. Освен забележителностите, градът привлича шарена тълпа гости с многобройните музикални фестивали, които се провеждат там през цялата година.

Хага е административният център на Холандия, седалище на правителството и резиденция на кралското семейство. Други интересни дестинации за туристите са Делфт, Лайден, Утрехт, Айндховен, Гронинген, Бреда и други.