Резервирайте самолетен билет

Чехия

Публикувано в

Многоликата Чехия е страната, на чиято територия винаги са се пресичали източната и западната европийски култури. Страната сякаш живее в два свята – съвременноста, най-ярка в пулсиращата столица Прага, и отминалото Средновековие, което лъха от безбройните замъци и други масивни архитектурни паметници.

В Чехия всеки може да си организира ваканция според предпочитанията – да катери планински върхове, да се отпусне сред минералните извори на световните спа центрове, да отпие от изкуството на Сметана и Дворжак на по чаша чешка бира или пък да се нарадва на архитектурното изобилие във всеки един град на страната.

Летища и транспортни връзки

Чехия може и да е най-младата държава в Европа, но има изключително добре развита транспортна инфраструктура – автомобилна, железопътна, въздушна и речна. Поради близостта й с България като че ли автомобилният транспорт е по-предпочитаната форма да се достигне всяка чешка дестинация. Удобна алтернатива обаче са самолетите, особено нискотарифните авиокомпании, които летят до всички големи чешки летища.

Основните летища в страната са пет – трите най-големи са в Брно, Прага и Острава, а двете по-малки са Карлови Вари и Пардубице. До чешките аеропортове летят всички основни европейски авиокомпании, както и канадските авиолинии, китайските авиолинии, Емирейтс, Континентал и други междуконтинентални превозвачи.

В зависимост от самолетните билети и целта на пътуването всеки пасажер може да направи удобна връзка на по-големите чешки летища. До вътрешните точки на страната пък може да се избере автомобилен, железопътен или речен транспорт.

История и държавно устройство

Чешката държава е образувана в началото на Х век, а от втората половина на ХІІ в. страната става кралство част от Свещената Римска империя. През 1526 г. Чехия е включена в империята на Хабсбургите като автономна област. През 1867 г. Чехия влиза в австрийската част на Австро-Унгария. След разпадането на империята през 1918 г. Чехия влиза в състава на Чехословакия. През 1938 г. отстъпва на Германия Судетската област, но още на следващата година е окупирана от Германия, като така е създадена Протекторат Бохемия и Моравия. През 1945 г. Прага попада под руска обсада и след края на Втората световна война Чехия продължава съществуването си като Чехословакия. През 1993 г. страната се разпада на две суверенни държави – Чехия и Словакия.

Чешката република е с една от най-стабилните икономики от всички посткомунистичеси държави. Страната разчита основно на индустрията и сферата на услугите. Туризмът има съществен дял в брутния ътрешен продукт на страната. Годишно тя се посещава от над 6 милиона души.

Чехия се дели на 14 административни единици – столичният окръг и още 13 края. Климатът на страната е умерен, а релефът – предимно равнинно-хълмист. На територията на страната няма величествени планини, с изключение на Судетските планини и Бескидите. Най-високият връх е Снежка (1602 м), разположен в масива Кърконоше на Судетските планини.

Туризъм в Чехия

Основният поток от туристи се насочва към столицата Златна Прага – град с богата история, който по време на управлението на император Карл IV (1316 – 1378 г.) е бил и столица на римската империя. Запазен е средновековният център на града, с калдъръмените улички, старите дворове и многобройните църкви.
Най- внушителен на архитектурния фон на града си остава 1100-годишният замък. Той е най-големият средновековен дворцов комплекс в цяла Европа и един от най-големите в света. Въпреки няколкото унищожителни пожари и войни, които комплексът е преживял, той изглежда все така величествен.

Компания на замъка прави катедралата Св. Вит, част от дворцовия комплекс. Част от него са още Лобкович Палас, Голдън Лейн, няколко наблюдателни кули и музеи, художествени галерии и един манастир, базиликата Св. Георги и други.

В стария град на Прага е и Карловият мост – най-старият средновековен мост в Европа. Над р. Вълтава в чешката столица има още 14 други моста.

В сърцето на стара Прага е и Староместският площад, където е живял Франц Кафка. Там е 60-метровата кула на Кметството, от която се разкрива смайваща гледка. Други интересни места в Прага са Йосефов, еврейският квартал, Новият град, кв. Винохради.

Извън космополитна Прага любителите на пълната релаксация предпочитат Карлови Вари. Градчето се намира в областта Бохемия. Раполага с 13 основни горещи минерални извори и около 300 по-малки. В същата област са разположени и други по-малки градчета, но световни балнеоложки курортни комплекси.

Който иска да опознае Чехия още по отблизо, може да посети вторият по големина град в страната – Брно, главен икономически и съдебно административен център. По-спокойна почивка е гарантирана в Кутна хора и Чешки Крумлов – и двата града са част от световно наследство ЮНЕСКО. Други чешки градове, които си заслужава да се посетят, са Пардубице, Усти над Лабем, Оломоуц, Ческе Будейовице, Острава и други.